Zweepslag

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn zit en kom achter alle nodige informatie en eventueel een passende schoen voor jouw probleem

Zweepslag

zweepslag

Pijn aan de kuit

Opmerkzaam op een Zweepslag?

Heb je ooit een plotselinge, felle pijn in je kuit gevoeld die je nu hindert tijdens het lopen? Dit zou wel eens een zweepslag kunnen zijn, een scheur in een kuitspier, variërend van klein tot groot. Typische klachten zijn:

Uitleg

De kuitspier bestaat uit meerdere spieren die individueel of samen geblesseerd kunnen raken. Bij een lichte verrekking (graad 1) is er pijn, maar behoudt de spier zijn normale kracht. Bij een tweedegraads verrekking kun je je been niet goed meer gebruiken en mank lopen. Graad 3 duidt op een ernstige scheur in de spiervezels.

Zweepslagen komen vaak voor bij explosieve sporten zoals tennis of voetbal. Deze kuitblessure ontstaat meestal tijdens plotselinge, krachtige samentrekkingen van de kuitspieren, met name de lange kuitspier. 

Oorzaken

Onderzoek

Als je vermoedt dat je een zweepslag hebt, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut. Hiervoor is geen verwijzing van de huisarts nodig. De fysiotherapeut zal proberen de oorzaak van de klachten te achterhalen en een specifiek behandelplan op te stellen.

Soms kan de fysiotherapeut tijdens het consult direct de oorzaak vaststellen, maar soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals echografie of een uitgebreide loop- en beweeganalyse met high-speed camera’s. Veel van deze onderzoeken worden intern aangeboden, zonder doorverwijzing naar andere zorgverleners. Voor andere vormen van onderzoek kan de fysiotherapeut je doorverwijzen naar het ziekenhuis.

BEHANDELING

Heb je last van zweepslag?

Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

Speciaal geselecteerde modellen

Verloop

De duur van herstel hangt af van de ernst van de kuitblessure. Het is belangrijk niet te snel weer te gaan sporten, zelfs als de klachten in het dagelijks leven verminderen. De mate van pijn tijdens dagelijkse activiteiten zegt niet veel over de belastbaarheid van de spieren tijdens het sporten. Als je weer gaat sporten, bouw de belasting dan geleidelijk op.

Leefregels

Neem pijnlijke signalen serieus om klachten te voorkomen of te verminderen. Zorg voor een goede warming-up en een goed gestructureerd trainingsschema bij het sporten. Draag schoenen die passen bij jouw specifieke sportactiviteiten. Zorg voor voldoende ontspanning.

Wij staan voor u klaar

Hulp Nodig?

Wij zijn ma t/m vr van 09.00 uur tot 17.00 uur (zaterdag van 9:00 tot 12:00 uur op afspraak) aanwezig en bereikbaar voor al uw vragen.

Over ons

4 generaties vaktechniek staan aan de wieg van Snaphaan schoentechniek. Al ruim een eeuw is de familie Snaphaan met hart en ziel actief in de schoenenbranche. Met de vergaarde kennis die van vader op zoon is overgedragen en zijn eigen gediplomeerde kennis heeft Sjaak Snaphaan Snaphaan schoentechniek geopend.
 
Met zijn ruim 30 jaar ervaring in de orthopedische schoenindustrie is er geen uitdaging die wij niet aan willen gaan. Sinds een aantal jaar (ruim 11 jaar) is er weer een nieuwe generatie aangesloten, namelijk Patrick Snaphaan de oudste zoon van Sjaak. In 2016 studeerde Patrick af als orthopedisch schoenmaker en treedt hij in de voetsporen van zijn vader Sjaak.

Laatste Nieuws