Jumper’s knee

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn zit en kom achter alle nodige informatie en eventueel een passende schoen voor jouw probleem

Jumper’s knee

JUMPER'S KNEE

Herken je Symptomen van een Jumper's Knee?

Heb je tijdens of na het sporten last van aanhoudende kniepijn en stijfheid? Mogelijk heb je te maken met een jumper’s knee, een veelvoorkomende aandoening bij sporters die frequent springen. Typerende klachten zijn:

Uitleg

De kniepees (patellapees) loopt vanaf de onderkant van de knieschijf naar de voorkant van het scheenbeen. Sporten zoals atletiek, volleybal en basketbal leggen aanzienlijke druk op het strekapparaat van de knie. Overbelasting treedt op wanneer de belasting groter is dan de knie aankan of wanneer de knie niet in een rechte lijn beweegt, waardoor de strekpees bij de aanhechting op de knieschijf overbelast raakt. Dit begint vaak met kleine scheurtjes in de pees die niet voldoende tijd krijgen om te herstellen, waardoor bij volgende trainingen opnieuw microscheurtjes ontstaan. 

Jumper’s knee komt vaak voor bij sporters, voornamelijk bij volleyballers en basketballers. Klachten kunnen opkomen aan het einde van het sportseizoen door vermoeidheid en algemene overbelasting. Medisch gezien staan een jumper’s knee bekend als apexitis patellae en tendinopathie van de patellapees.

Oorzaken

Onderzoek

Als je denkt een jumper’s knee te hebben, kun je bij een fysiotherapeut zonder verwijzing van de huisarts terecht. De fysiotherapeut zal de klacht onderzoeken en een behandelplan opstellen. Verschillende onderzoeken kunnen plaatsvinden, zoals echografie, om de toestand van de kniepees te evalueren. Behandelingen kunnen variëren van voorlichting, aangepaste schoenen, steunzolen op maat tot fysiotherapie of in sommige gevallen zelfs injecties met ontstekingsremmende medicijnen of chirurgie.

BEHANDELING

Heb je last van een jumper's knee?

Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

Speciaal geselecteerde modellen

Verloop

Het herstel van de kniepees verloopt langzaam vanwege de beperkte bloedtoevoer naar pezen. Het kan enkele maanden duren voordat de pees significant sterker wordt.

Leefregels

Het doseren van belasting, tijdelijk overstappen naar minder belastende sporten zoals fietsen of zwemmen, en het koelen van de knie na belasting voor verlichting van pijn. Een patellabandje kan ook de pijn verminderen, en het is aan te raden je schoeisel te laten beoordelen door een expert op geschiktheid voor je sportactiviteit.

Wij staan voor u klaar

Hulp Nodig?

Wij zijn ma t/m vr van 09.00 uur tot 17.00 uur (zaterdag van 9:00 tot 12:00 uur op afspraak) aanwezig en bereikbaar voor al uw vragen.

Over ons

4 generaties vaktechniek staan aan de wieg van Snaphaan schoentechniek. Al ruim een eeuw is de familie Snaphaan met hart en ziel actief in de schoenenbranche. Met de vergaarde kennis die van vader op zoon is overgedragen en zijn eigen gediplomeerde kennis heeft Sjaak Snaphaan Snaphaan schoentechniek geopend.
 
Met zijn ruim 30 jaar ervaring in de orthopedische schoenindustrie is er geen uitdaging die wij niet aan willen gaan. Sinds een aantal jaar (ruim 11 jaar) is er weer een nieuwe generatie aangesloten, namelijk Patrick Snaphaan de oudste zoon van Sjaak. In 2016 studeerde Patrick af als orthopedisch schoenmaker en treedt hij in de voetsporen van zijn vader Sjaak.

Laatste Nieuws