Runner’s knee

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn zit en kom achter alle nodige informatie en eventueel een passende schoen voor jouw probleem

RUNNER'S KNEE

Signalement van een Lopersknie bij Hardlopers

Pijn aan de buitenkant van de knie is een veelvoorkomende klacht bij hardlopers, ongeacht of ze nu net beginnen of juist veel ervaring hebben. Deze aandoening staat bekend als een lopersknie of runner’s knee. Enkele herkenbare kenmerken zijn:

Uitleg

Langs de buitenkant van het bovenbeen loopt een stevige peesplaat vanaf de bilspieren naar de bovenkant van het scheenbeen, genaamd de tractus iliotibialis. Deze peesplaat is cruciaal voor kniestabiliteit tijdens het hardlopen en voor de krachtoverdracht bij de afzet. Een lopersknie ontstaat vaak door verhoogde druk of kracht in de bewegingsketen heup-knie-enkel-voet. Direct na de landing kan er te veel wrijving ontstaan tussen de peesplaat en het bot aan de buitenkant van de knie, wat resulteert in een zeurende of stekende pijn.

Oorzaken

Onderzoek

Als je een lopersknie hebt, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Bij de fysiotherapeut zal een specialist de oorzaak van de klacht proberen te vinden en een gericht behandelplan opstellen. Een vast onderdeel van dit onderzoek is een loopanalyse. Soms kan de specialist tijdens de afspraak direct achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. In andere gevallen is aanvullend onderzoek nodig om precies vast te stellen waar je last van hebt. Veel van dat aanvullend onderzoek kan binnen de praktijk worden uitgevoerd, zoals echografie. Je hoeft daarvoor dus niet te worden doorverwezen naar weer een andere zorgverlener. Als er vormen van onderzoek zijn die wij niet aanbieden, kan de specialist adviseren om naar het ziekenhuis te gaan.

 

BEHANDELING

Heb je last van een runner's knee?

Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

Speciaal geselecteerde modellen

Verloop

In de beginfase is de pijn doorgaans alleen merkbaar tijdens of na het hardlopen, maar na verloop van tijd kan deze ook optreden bij traplopen, wandelen en langdurig zitten. Vermindering van sportactiviteiten kan geleidelijk de pijn verminderen. Echter, zonder aanpak van de oorzaak en hervatting van het hardlopen, bestaat het risico dat de klachten terugkeren.

Leefregels

Kritisch kijken naar je trainingsopbouw en het type parcours dat je loopt kan invloed hebben op je klachten. Train regelmatig je zijbilspieren en rompstabiliteit (‘core stability’) om knieklachten te voorkomen, aangezien deze cruciaal zijn voor bekkenstand en beenstabiliteit tijdens het hardlopen.

Wij staan voor u klaar

Hulp Nodig?

Wij zijn ma t/m vr van 09.00 uur tot 17.00 uur (zaterdag van 9:00 tot 12:00 uur op afspraak) aanwezig en bereikbaar voor al uw vragen.

Over ons

4 generaties vaktechniek staan aan de wieg van Snaphaan schoentechniek. Al ruim een eeuw is de familie Snaphaan met hart en ziel actief in de schoenenbranche. Met de vergaarde kennis die van vader op zoon is overgedragen en zijn eigen gediplomeerde kennis heeft Sjaak Snaphaan Snaphaan schoentechniek geopend.
 
Met zijn ruim 30 jaar ervaring in de orthopedische schoenindustrie is er geen uitdaging die wij niet aan willen gaan. Sinds een aantal jaar (ruim 11 jaar) is er weer een nieuwe generatie aangesloten, namelijk Patrick Snaphaan de oudste zoon van Sjaak. In 2016 studeerde Patrick af als orthopedisch schoenmaker en treedt hij in de voetsporen van zijn vader Sjaak.

Laatste Nieuws