Enkelbandblessure/ verzwikking

Vind snel informatie over de oorzaak en behandeling van je klachten. Klik op het punt waar de pijn zit en kom achter alle nodige informatie en eventueel een passende schoen voor jouw probleem

ENKELBANDBLESSURE

Instabiliteit in de enkel

Een enkelverzwikking behoort tot een van de meest voorkomende enkelblessures. Dit uit zich door klachten zoals:

Uitleg

Het enkelgewricht vormt de schakel tussen voet en onderbeen. Om dit gewricht stevigheid te geven, zijn enkelbanden (ligamenten) en een gewrichtskapsel aanwezig, met daarbij pezen. Niettemin kan de enkel, meestal naar buiten, omklappen ondanks deze structuren. Meestal betreft het een blessure van de voorste en middelste enkelband aan de buitenzijde van de enkel.

Ongeveer de helft van deze verzwikkingen gebeurt tijdens sportactiviteiten. Vooral jonge mannen (15-35 jaar), voornamelijk bij sporten zoals voetbal, zaalvoetbal, handbal, veldhockey, atletiek, basketbal en volleybal, lopen hierbij risico.

Oorzaken

Onderzoek

Als je je enkel hebt verstuikt, maak dan een afspraak met een fysiotherapeut. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Bij de fysiotherapeut zal een specialist de oorzaak van de klacht proberen te vinden en een gericht behandelplan opstellen. Een uitgebreide loopanalyse en echografie maken deel uit van het onderzoek, dat we binnen onze praktijk kunnen aanbieden. Je hoeft dus niet naar een andere zorgverlener te worden doorverwezen voor een loopanalyse en echo. Als er vormen van onderzoek zijn die wij niet aanbieden, kan de specialist adviseren om naar het ziekenhuis te gaan.

BEHANDELING

Heb je last van een enkelbandblessure?

Dan zijn er de volgende behandelingen mogelijk:

Speciaal geselecteerde modellen

Verloop

De duur van herstel hangt af van de soort blessure en de ernst ervan. Bij een overrekking herstel je meestal snel. Binnen zes weken hervat 90% van de mensen hun werk, en binnen 12 weken sport 60-90% weer op hetzelfde niveau.

Leefregels

Het is belangrijk om tijdens sporten of belastende activiteiten een brace of tape te gebruiken als je eerder een enkelblessure hebt gehad. Het dragen van geschikte schoenen kan herhaling helpen voorkomen.

Wij staan voor u klaar

Hulp Nodig?

Wij zijn ma t/m vr van 09.00 uur tot 17.00 uur (zaterdag van 9:00 tot 12:00 uur op afspraak) aanwezig en bereikbaar voor al uw vragen.

Over ons

4 generaties vaktechniek staan aan de wieg van Snaphaan schoentechniek. Al ruim een eeuw is de familie Snaphaan met hart en ziel actief in de schoenenbranche. Met de vergaarde kennis die van vader op zoon is overgedragen en zijn eigen gediplomeerde kennis heeft Sjaak Snaphaan Snaphaan schoentechniek geopend.
 
Met zijn ruim 30 jaar ervaring in de orthopedische schoenindustrie is er geen uitdaging die wij niet aan willen gaan. Sinds een aantal jaar (ruim 11 jaar) is er weer een nieuwe generatie aangesloten, namelijk Patrick Snaphaan de oudste zoon van Sjaak. In 2016 studeerde Patrick af als orthopedisch schoenmaker en treedt hij in de voetsporen van zijn vader Sjaak.

Laatste Nieuws